33309561(041)
تبریز، خیابان آزادی، مابین مارالان و گل گشت جنب بیمه تامین اجتماعی
(041)33309561
دکتر سارا جعفری » بیماری های مفصلی » همه چیز درباره آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان
مدت زمان مطالعه۵ دقیقه

همه چیز درباره آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان

آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان1

بیماری آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (Juvenile Idiopathic Arthritis) نوعی آرتریت روماتوئید در کودکان به شمار می آید. آرتریت می تواند سبب متورم شدن و التهاب مفاصل شود. آرتزیت ایدیوپاتیک نوجوانان سبب می شود تا نوجوان 16 ساله و یا از آن کم سن و سال تر، به مدت حداقل 6 هفته تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد. بیماری آرتریت روماتوئید در بزرگسالان به صورت مزمن بروز می کند و مادام العمر طول می کشد، حال آنکه این بیماری در کودکان با عنوان آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان گسترش می یابد. این بیماری می تواند تاثیر خود را بر روی استخوان های یک کودک در حال رشد بگذارد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیش تری درباره این بیماری کسب نمایید.

آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان چیست؟

این بیماری، یک نوع بیماری خود ایمنی است که سینوویوم به اشتباه بافت داخل مفاصل را می پوشاند و اینکار توسط سیستم ایمنی بدن انجام می شود. با اینکار مایع سینوویال که در مفاصل قرار دارد، مورد هدف قرار می گیرد. همین امر سبب ساخته شدن مایع سینوویال توسط سینوویوم شود و درد و سفتی مفاصل را منجر شود.

همین فرآیند سبب گسترش به بافت های مجاور مفاصل می شود و در نهایت می تواند سبب آسیب رسیدن به استخوان ها و غضروف شود. بر اثر این بیماری، دیگر نواحی بدن همچون چشم ها نیز می تواند متورم شده و التهاب یابند. در صورت عدم درمان به موقع آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان، ممکن است موجب اختلال رشد کودک و تکامل وی گردد.

انواع آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان

شایع ترین نوع آرتریت در کودکان، آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان است. این بیماری بسته به علائم و نشانه ها و تعداد مفاصلی که درگیر آن می شود، به انواع مختلفی دسته بندی می شود که عبارتند از :

  • الیگوآرتریت
  • پلی آرتریت
  • آرتریت پسوریاتیک

در ادامه به شرح هر یک از آن ها می پردازیم :

الیگوآرتریت

این نوع از آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان تعداد کمی و کم تر از 5 مفصل را درگیر خود می کند. در این نوع اغلب در آرنج، زانو و مچ پا ایجاد می شود و در دختران شایع تر از پسران است. الیگوآرتریت همچنین می تواند سبب ملتهب شدن لایه میانی چشم (یووئیت) شود. احتمال اینکه یووئیت بدون معاینه تشخیص داده شود، کم است. نیمی از کودکان مبتلا به آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان، از نوع الیگوآرتریت هستند.

پلی آرتریت

پلی آرتریت می تواند بیش از 5 مفصل را درگیر کند که معمولا مفاصل درگیر شونده در هر طرف بدن یکسان می باشند. این نوع از آرتریت ایدیوپاتیک، مفاصل فک و گردن و همچنین مفاصل کوچک تری همچون مفاصل دست و پا را تحت تاثیر قرار می دهد. این نوع نیز در دخترها شایع تر از پسران است و این نوع از آرتریت ایدیوپاتیک را 20 درصد افراد تشکیل می دهند.

آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریاتیک معمولا کودکان مبتلا به پسوریازیس و آرتریت را تحت تاثر رار می دهد و از نشانه های بارز آن می توان به وجود آمدن ضایعات پوستی که از جمع شدن سلول های مرده پوست ایجاد می شوند اشاره نمود که سفید نقره ای هستند. همچنین ایجاد لکه های قرمز و برجسته روی پوست، می تواند حالکی از این نوع آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان باشد. ناخن ها نیز می توانند تحت تاثیر این نوع قرار گرفته و شاهد فرو رفتگی و گودی در آن ها باشیم.

آرتریت مرتبط با آنتزیت

این نوع نیز که با نام اسپوندیلوآرتروپاتی معروف است، معمولا ستون فقرات، لگن و نقاطی از رباط، تناندون ها و استخوان ها را درگیر خود می کند. این نوع از آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان در پسران شایع تر از دخترهاست. پسرها معمولا بعد از 7 سالگی دچار این بیماری می شوند و می تواند چشم ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد و سبب قرمز و دردناک شدن ان ها شود.

آرتریت سیستمیک

این نوع که بیماری استیل نیز نام دارد، می تواند 10 الی 20 درصد بیماران مبتلا به آرتریت ایدیوپاتیم نوجوانان را تشکیل دهد. آرتریت سیستمیک معمولا کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و سبب بثورات پوستی و تب می شودو بثورات پوستی می توانند در نواحی بازوها و پاها ظاهر شوند.

آرتریت یستمیک همچنین می تواند اندام های داخلی همچون طحال، کبد، قلب و غدد لنفاوی را درگیر کند. این نوع به طور مساوی می تواند دختران و پسران را درگیر خود کند و همچننی چشم ها را نیز درگیر کند.

بیش تر بخوانید : روماتیسم مفصلی در کودکان

علائم بیماری آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان

بسته به اینکه آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان از کدام نوع باشد، علائم آن نیز می تواند متفاوت باشد. برخی از علائم و نشانه های رایج این بیماری به شرح زیر است :

  • راش
  • تاری دید
  • کم کردن وزن
  • احساس تب و لرز
  • متورم شدن مفاصل
  • درد و قرمز شدن چشم
  • متورم شدن غدد لنفاوی
  • سفتی مفصل صبحگاهی
  • احساس درد و حساسیت
  • خستگی و تحریک پذیری
  • لنگان لنگان راه رفتن کودکان
علائم آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان

چه عللی سبب آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان می شود؟

هنوز علت دقیق و اصلی آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان مشخص نیست! اما یک سری عوامل هستند که می توانند به صورت تنهایی و یا در ترکیب با دیگر بیماری ها سبب این بیماری شوند. برخی از این عوامل می تواند مربوط به ژنتیک باشد، یعنی ارثی باشد، در برخی از موارد هم می تواند بر اثر عوامل محیطی و عفونی باشد.

روش های تشخیص آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان

آزمایشی برای تشخیص آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان وجود ندارد، به همین دلیل ات که پزشک سعی می کند با پرس و جو از حال بیمار و شرح کامل پزشکی وی، یک سری معاینات انجام دهد و علائم را بررسی کند. با معاینه، آزمایش های زیر تجویز می شود :

  • تجویز انواع تکنیک های تصویربرداری با اشعه ایکس و یا رزونانس مغناطیسی که به آن MRI گفته می شود.
  • آزمایش هایی نظیر آزمایش ادرار، خون و یا ازمایش بر روی مایع مفصلی که می تواند نوع آرتریت را مشخص نماید.
  • آزمایش های جهت تشخیص درجه التهاب و آنتی بادی های ضد هسته ای ای ANA و فاکتور روماتوئید که این آزمایش ها می توانند عفونت، سرطان استخوان و یاآسیب ها را تشخیص دهند.

دکتر سارا جعفری فوق تخصص روماتولوژی در تبریز

دکتر سارا جعفری

فوق تخصص روماتولوژی
متخصص بیماری های داخلی

برچسب ها:
مقالات مرتبط
بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید یا همان بیماری که در بین عموم به عنوان روماتیسم مفصلی شناخته می شود، یکی از بیماری های بافت همبند...

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

بیماری هایی همچون ام اس و لوپوس هر دو سیستم ایمنی را درگیر می کنند که به آن ها مولتیپل اسکلروزیس می گویند. این دو بیماری...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اطلاعات تماس

connect-people شبکه‌های اجتماعی