بعضی افراد صبح ها که از خواب بیدار میشوند در هنگام گذاشتن اولین قدم درد شدیدی در کف پای خود حس میکنند، این درد طی روز به علت شل شدن بافت عضلانی در کف و ساق پا به مرور کاهش مییابد. اگر برای کاهش این درد اقدام به موقعی انجام نشود میتواند تبدیل به خار پاشنه شود و دردی مداوم را در طی روز در کف پای شما ایجاد کند، این درد به مرور میتواند زندگی روزمره شما را دچار محدودیت نماید. خار پاشنه در واقع رشد یک زائده استخوانی در استخوان پاشنه پا میباشد و دلیل آن تحریک بافت همبند امتداد کف پا (فاشیای کف پا) میباشد. هنگامی که تاندون آشیل پا تحت فشار بیش از حد یا فشار مستمر قرار بگیرد باعث کشیده شدن غشاء اطراف استخوان پریوستوم میشود و در نتیجه احتمال رشد زائده و رسوبات استخوانی که به خار پاشنه معروف است افزایش مییابد. خار پاشنه اغلب در ظاهر خارجی پا دیده نمیشود و تنها با عکسبرداری توسط اشعه ایکس میتوان آن را تشخیص داد.
انواع خار پاشنه
- خار پاشنه زیرین (کف پا): در این مورد برآمدگی استخوانی در قسمت تحتانی پا و به دلیل فشار زیاد بر فاسیای کف پا ایجاد میشود.
- خار پاشنه عقب (پشت پاشنه پا): این خار پاشنه به علت فشار زیاد روی تاندون آشیل ایجاد میشود و باعث رشد استخوانی در قسمتی که تاندون آشیل به استخوان اتصال مییابد، میشود. این نوع خار پاشنه باعث ایجاد درد در پشت پا میشود.
بیش تر بخوانید : درمان روماتیسم مفصلی
علائم خار پاشنه
در اکثر موارد این بیماری هیچگونه علائمی را ایجاد نمیکند اما در برخی افراد ممکن است سبب ایجاد علائمی شود که برخی از آنها عبارتند از:
- احساس درد شدید در هنگام ایجاد هرگونه فشار
- احساس درد اول صبح، به خصوص در هنگام گذاشتن اولین قدمها پس از بیدار شدن
- رسیدن درد از ناحیه پاشنه به ساق
- التهاب و تورم در ناحیه خار پاشنه
- احساس بالا رفتن دمای پوست در قسمتی که درگیر خار پاشنه میباشد
علل ایجاد خار پاشنه
- در اغلب موارد خار پاشنه به علت فشار بیش از حد یا عدم توزیع متوازن فشار در هنگام راه رفتن یا دویدن ایجاد میشود.
- التهاب فاسیای کف پا یا تاندون آشیل که به علت ایجاد فشار در اثر ایستادن به مدت طولانی یا ورزش در یک دوره زمانی طولانی مدت ایجاد میشود. رسوب کلسیم در ناحیه آسیب دیده و تحت فشار سبب ایجاد بافت استخوانی میشود، اما درد ایجاد شده به علت تشکیل بافت استخوانی ایجاد شده نمیشود بلکه نیروی کششی اطراف استخوان منجر به التهاب مزمن و درد میشود.
- عدم تحرک در مفصل ساکروایلیاک لگن: عدم تحرک منجر میشود که وزن بدن به صورت نابرابر روی پاها توزیع شود و در سمتی که فشار وزن بیشتر است عضلات ساق پا بیشتر تحت فشار قرار میگیرند که این مورد در طولانی مدت منجر به ایجاد خار پاشنه میشود.
در توضیح مورد آخر لازم است این نکته بیان شود که آناتومی بدن انسان جهت دویدن استقامتی طراحی شده است اما در زندگی صنعتی و ماشینی امروزه ورزش و دویدن به سختی در برنامه روزانه اقلیتی از مردم گنجانده شده است، کفشهای نامناسب، نشستنهای طولان و عدم تحرک کافی باعث فشار نامتوازن به اکثر ماهیچهها و استخوانها من جمله فاسیای پا میشود.
بیش تر بخوانید : خار پاشنه
درمان خار پاشنه
اصول درمانی خار پاشنه اصلاح کشش بافت همبند و تقویت عضلات پا میباشد، در ادامه به برخی از راهکارهای درمانی اشاره خواهیم کرد :
کاهش فشار
در مراحل اولیه شروع بیماری حفاظت از ناحیه آسیب دیده اهمیت دارد. از انجام هرگونه حرکتی که باعث فشار بیش از حد به پا شود مانند ایستادن به مدت طولانی، دویدن و پریدن و … خودداری نمائيد. بهتر است انجام حرکات ورزشی را نیز تا زمان بهبودی نسبی متوقف نمائید.
درمان حرارتی (سرد و گرم کردن)
خنک کردن منجر به کاهش دردی که به علت التهاب ایجاد شده است میشود. گرما سبب انبساط عضلات و فاسیا می شود. هر دو درمان را امتحان کنید تا بهترین درمان مناسب خود را تشخیص دهید.
ماساژ درمان و اصلاح حرکات
روی فاسیای کف پا و عضلات ساق پا ماساژ انجام دهید. ماساژ دادن این ناحیه منجر به کاهش تنش عضلانی میشود. در هنگام ماساژ به ناحیهی خار پاشنه فشار کمتری وارد نمائيد. جهت یادگیری انجام دقیق ماساژ و کاهش فشار در ناحیه خار پاشنه توسط حرکات اصلاحی میتوانید از یک فیزیوتراپ کمک بگیرید.
- تقویت عضلات پا با انجام تمرینات کششی جهت بازسازی بافت همبند
- استفاده از کفش مناسب: تا زمانی که خار پاشنه شما بهبود یابد باید از کفشهای طبی استفاده نمائید، متخصص ارتوپد با توجه به مشکل شما میتواند شما را در خرید کفش مناسب راهنمائي نماید.
- در مواردی شدیدتر احتیاج به استفاده از پماد، دارو، رادیوتراپی و سایر درمانها میباشد. درمان جراحی معمولاً به ندرت توصیه میشود و شما با اصلاح سبک زندگی و کاهش فشار و تنش روی عضلات ساق پا میتوانید این بیماری را تحت نظر یک متخصص ارتوپد درمان نمائيد.
من خار پاشنه پشت پاشنه پا داشتم واقعا دردناک بوددددد ممنون که راه های درمانشو گذاشتید
با سلام
ممنون از شما