روماتیسم به مجموعه بیماری هایی گفته می شود که در بخش مفاصل و بافت های همبند ایجاد می شود. روماتیسم انواع مختلفی از بیماری ها را شامل می شود و به علمی که این دسته از بیماری ها را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد روماتولوژی می گویند.
بیماری هایی که زیر مجموعه بیماری های روماتیستی قرار می گیرند بیش از 200 نوع بیماری هستند. اما برخی از بیماری های روماتیسمی از شیوع بیشتری برخوردارند. از انواع بیماری های شایع روماتیسمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- روماتیسم مفصلی که به التهاب مفاصل مختلف اشاره دارد.
- روماتیسم غیر مفصلی که این نوع بیماری با نام سندرم درد موضعی و یا روماتیسم بافت نرم نیز شناخته می شود.
انواع بیماری های روماتیسمی
از آنجا که بیماری های روماتیسمی نوعی بیماری خود ایمنی بدن است، می تواند علاوه بر مفاصل بدن سایر سیستم های بدن را نیز درگیر کند. حتی بسیاری از بیماری هایی که تنها با ظهور علائم در یک بخش از بدن مانند پوست ظاهر می شوند ممکن است در ادامه سبب ایجاد مشکلات در سایر اعضای بدن نیز بشوند. مهم ترین و شایع ترین بیماری های روماتیسمی که بروز و ظهور دارد موارد زیر می باشد:
- روماتوئید آرتریت: در این نوع بیماری مفاصل دچار تورم و التهاب می شوند. این بیماری التهابی مزمن است که ناشی از حملات سیستم ایمنی بدن به مفاصل می باشد. از علائم و نشانه های روماتیسم مفصلی بروز درد و سفت شدن مفاصل دست ها و مفاصل پاها می باشد.
- نقرس: نقرس نیز از جمله بیماری های التهابی در ناحیه مفاصل است که زیر مجموعه بیماری های روماتیسمی قرار می گیرد. زمانی که کریستال های اسید اوریک در بدن شما افزایش پیدا کند بیماری نقرس ایجاد می شود. علائم این بیماری شامل تورم، احساس گرما در مفاصل درگیر بیماری و قرمز شدن مفاصل است. در اغلب موارد بروز این بیماری را در انگشت بزرگ افراد شاهد هستیم. از سوی دیگر بیماری نقرس در ایجاد اختلال در عملکرد کلیه نیز نقش دارد.
- واسکولیت: در این بیماری عروق خونی دچار التهاب می شوند و باعث کاهش جریان خون می گردد. نشانه های این بیماری ایجاد لکه های قرمز روی سطح پوست، ایجاد زخم روی سطح پوست، سرفه کردن، تب و ضعیف شدن اندام افراد می باشد.
- لوپوس: لوپوس بیماری ای است که در اثر خودایمنی ایجاد می شود. این بیماری در تمامی افراد از کودکان گرفته تا بزرگسالان ظهور پیدا می کند. شواهد نشان می دهد که بیشتر آمار مبتلایان به این بیماری را زنان تشکیل می دهند.
- سندروم شوگرن: این بیماری که از دیگر بیماری های خود ایمنی است، زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به غدد تولید کننده بزاق و اشک حمله می کند. از جمله علائم اصلی شوگرن، خشکی شدید در چشم و دهان است. همچنین این بیماری می تواند سایر اعضای بدن مانند پوست و اعصاب را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
- پسوریازیس: این نوع بیماری خود ایمنی در پوست ظاهر می شود و می تواند مشکلاتی از جمله تورم شدید انگشتان، مشکلات و ایجاد تغییراتی در ناخن شود و حتی فراتر از پوست رفته و مشکلات دیگر خود ایمنی مانند التهاب در تاندون ها را به دنبال داشته باشد.
- فیبرومیالژی: این بیماری نوعی سندروم است که در بخش عصلانی و اسکلتی بدن بروز می کند. این بیماری با دردهای عضلانی در بخش های مختلف بدن همراه است که می تواند مشکلاتی همانند خستگی و بی حالی و اختلال در حواس پنجگانه را به دنبال داشته باشد.
- آرتریت عفونی: این نوع بیماری روماتیسمی همانطور که از نامش مشخص است از نفوذ عفونت به مفاصل ایجاد می شود و معمولا در اثر ایجاد یک زخم عمیق در اطراف و نزدیکی مفاصل حاصل می شود و حتی ممکن است عفونت در بیماری آرتریت عفونی از طریق جریان خون به سایر نقاط بدن نیز منتقل شود.
دلایل ایجاد بیماری روماتیسم
بیماری روماتیسم دلایل مختلفی دارد و هر کدام از آن ها انواع مختلفی از بیماری را شامل می شوند. به عنوان مثال در نوع روماتیسم التهابی، معمولاً میکروب باعث ایجاد التهاب در مفصل می شود. در این نوع بیماری، سیستم ایمنی ضعیف شده و باعث تحریک بیماری روماتیسم می شود. دلیل دیگر روماتیسم التهابی این است که برخی از بلورها مانند اسید اوریک در مفاصل یا بافت ها ایجاد می شوند. نکته مهم تاثیر روانی بر ایجاد بیماری روماتیسم است. مطالعات زیادی نشان داده است که مشکلات روانی مختلفی مانند افسردگی، استرس و اضطراب در ایجاد بیماری روماتیسم به شدت اثر گذار هستند.
علائم بیماری روماتیسم
ابتلا به بیماری های روماتیسمی می توان علائم مختلفی از مشکلات مفصلی تا موارد دیگری را شامل شود. برخی از علائم رایج انواع بیماری های روماتیسمی را می توان در موارد زیر خلاصه نمود:
- درد به صورت پیوسته و مکرر (البته همیشه این درد تنها در مفاصل نیست)
- تورمی که در مفاصل و اطراف آن دیده می شود
- سفتی عضلات و محدودیت در حرکت مفاصل
- احساس ناخوشی و خستگی مداوم
- تب داشتن
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن
نحوه تشخیص بیماری روماتیسم
پزشک شما ممکن است با توجه به سابقه پزشکی و علائم شما برخی از سوالات را برای تشخیص بیماری روماتیسم از شما بپرسد. بنابراین، شما باید تمام علائم و دردهای خود را به وضوح برای پزشک خود توضیح دهید. گرفتن نمونه هایی از مایع و بافت های مفصلی، معاینه فیزیکی، رادیوگرافی، آزمایشگاه و آزمایش خون، MRG و اشعه ایکس از روش هایی است که برای تشخیص استفاده می شود.
روش های درمان روماتیسم
متاسفانه نمی توان درمان مشخص و قطعی برای بیماری های روماتیسمی مشخص نمود ولی معمولا برای درمان انواع بیماری های روماتیسمی مجموعه ای روش های درمانی مختلف که در ادامه آورده شده است را می توان در نظر گرفت:
- دارو درمانی
- ورزش های خاص
- فیزیوتراپی
- استفاده از آتل و تجهیزات پزشکی
- عمل جراحی
زمانی که فردی به یکی از انواع بیماری های روماتیسمی مبتلا شود با مراجعه به بهترین دکتر روماتولوژی، در ابتدا نوع بیماری، سطح پیشرفت آن و در نهایت بهترن درمان مناسب را مشخص می کند.
0 دیدگاه