آزمایش سنجش تراکم استخوان به منظور اندازه گیزی میزان تراکم استخوان برای تشخیص برخی بیماری ها از جمله پوکی استخوان است. در این مقاله قصد داریم داریم در خصوص نحوه انجام آن، افرادی که می توانند این آزمایش را انجام دهند مطالبی بیان کنیم. با ما همراه باشید.
آزمایش سنجش تراکم استخوان چیست؟
آزمایش سنجش تراکم مواد معدنی استخوان که گاهاً با عنوان آزمایش سنجش تراکم استخوان از آن نام برده می شود، نشان می دهد که آیا شما پوکی استخوان دارید یا خیر. هنگامی که به این بیماری مبتلا می شوید استخوان های شما ضعیف و باریک می شوند و در نتیجه احتمال شکستن آنها نیز بیشتر خواهد شد.این بیماری یک بیماری خاموش است، به این معنی که شما هیچگونه غلائمی از وجود این بیماری را احساس نخواهید کرد. بدون انجام آزمایش تراکم استخوان ممکن است شما تا زمانی که دچار شکستگی استخوان شوید به هیچ وجه از ابتلا به آن مطلع نشوید.
در خصوص ویژگی های بهترین فوق تخصص روماتولوژی بیشتر بدانید.
آزمایش سنجش تراکم استخوان چگونه انجام می شود؟
آزمایش سنجش تراکم استخوان بدون درد و سریع انجام می شود. این آزمای با استفاده از تصویربرداری با اشعه ی ایکس تراکم و ضخامت استخوان های شما را تخمین می زند. اشعه ایکس میزان کلسیم و مواد معدنی موجود در یک بخش از استخوان شما اندازه گیری می کند.
هرچه مواد معدنی بیشتری داشته باشید، بهتر است. این بدان معناست که استخوان های شما قوی تر و متراکم تر هستند و احتمال شکستگی در آنها کمتر است. هرچه مقدار مواد معدنی شما کمتر باشد، احتمال شکستن استخوان های شما با یک افتادن، بیشتر خواهد بود.
چه کسانی باید آزمایش سنجش تراکم استخوان انجام دهند؟
هرکسی می تواند به پوکی استخوان مبتلا شود. شیوع این بیماری در میان زنان مسن بیشتر است، اما مردان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. با افزایش سن احتمال ابتلای شما به پوکی استخوان بیشتر می شود. در مورد لزوم انجام این آزمایش برای شما، باید با پزشک خود صحبت کنید. اگر هر یک از علائم زیر را داشته باشید ممکن است پزشک انجام این آزمایش را به شما توصیه کند.
اگر شما:
- زنی با سن 65 سال به بالا هستید
- زنی یائسه با سن 50 سال به بالا هستید
- زنی در سن یائسگی هستید و احتمال زیادی برای شکستن استخوان های شما وجود دارد
- زنی هستید که در سن کمتر از 65 سال یائسه شده اید و موارد دیگری نیز دارید که احتمال پوکی استخوان شما را بیشتر می کند
- مردی 50 ساله یا بالاتر هستید که سایر عوامل زمینه ساز پوکی استخوان را نیز دارید
- بعد از سن 50 سالگی دچار شکستگی استخوان شده اید
- بیش از 4 سانتی متر از قد خود را از دست داده اید
- حالت بدنتان خمیده تر شده است
- بدون هیچ دلیلی درد کمر دارید
- در صورتی که نه باردار هستید و نه یائسه، پریودتان متوقف شده یا نامنظم است
- پیوند اعضا انجام داده اید
- در سطح هورمون های خود دچار افت شده اید
برخی از انواع داروهای تجویز شده می توانند باعث از دست دادن بافت و تراکم استخوان ها شوند. داروهایی از گروه گلوکوکورتیکوئیدها، که دسته ای از داروهای کاهش التهاب هستند. اگر از کورتیزون (استات کورتون)، دگزامتازون (بایکادرون ، ماکسیدکس ، اوزوردکس) یا پردنیزون (دلتازون) استفاده کرده اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
بیش تر بخوانید : علائم پوکی استخوان
انتظار چه چیزهایی را در این آزمایش داشته باشیم؟
استخوان های ستون فقرات، ران و بازوهای شما در این آزمایش بررسی می کند. این استخوان ها قسمت هایی هستند که به احتمال زیاد در هنگام پوکی استخوان دچار شکستگی می شوند.
هر دو نوع آزمایش تراکم استخوان هرکدام کمتر از 15 دقیقه طول می کشد. این دو نوع عبارتند از:
Central DXA : این آزمایش استخوان های ستون فقرات و مفصل ران شما را بررسی می کند. دقت این آزمایش بیشتر است و گرانتر از نوع دیگر است.
در طول این آزمایش، با لباس بر روی یک تخت دراز می کشید. یک بازوی ماشین از بالای شما رد می شود و اشعه ایکس با دوز کم را از بدن شما عبور می دهد. بر اساس میزان تغییر اشعه ایکس پس از عبور از استخوان های شما، تصویری از اسکلت شما به دست می آید. این آزمایش حدود 10 دقیقه طول می کشد.
تصویر به یک متخصص داده می شود که نتایج را بخواند و بررسی کند. بسته به مطب پزشک ممکن است اطلاع پیدا کردن از نتایج آزمایشتان چند روز طول بکشد.
آزمایش محیطی: این آزمایش تراکم استخوان را در مچ دست، انگشت و پاشنه شما اندازه گیری می کند. این آزمایش از دقت کمتری برخوردار است زیرا مفصل ران یا ستون فقرات شما را بررسی نمی کند و معمولاً ارزان تر است.
چگونه برای آزمایش سنجش تراکم استخوان آماده شویم؟
24 ساعت قبل از این آزمایش از مکمل های حاوی کلسیم استفاده نکنید.
اگر برای سی تی اسکن یا MRI تزریق باریم یا ماده حاجب انجام داده اید، قبل از انجام DXA مرکزی 7 روز صبر کنید. ماده حاجب می تواند در آزمایش تراکم استخوان شما تداخل ایجاد کند.
از پوشیدن لباس زیپ دار، کمربند یا لباس هایی با دکمه های فلزی خودداری کنید.
خطرات انجام این آزمایش بسیار کم است. میزان تابش اشعه ی ایکس در این آزمایش بسیار کمتر از میزان اشعه ی ایکسی است که بدن شما در تصویربرداری قفسه ی سینه و یا در پرواز با هواپیما دریافت می کَند.
اگر در زمینه تست سنجش تراکم استخوان سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات با دکتر سارا جعفری فوق متخصص روماتولوژی مطرح کنید.
0 دیدگاه