33309561(041)
تبریز، خیابان آزادی، مابین مارالان و گل گشت جنب بیمه تامین اجتماعی
(041)33309561
دکتر سارا جعفری » بیماری های مفصلی » سندرم رینود؛ انواع، علائم و روش های درمانی آن
مدت زمان مطالعه۵ دقیقه

سندرم رینود؛ انواع، علائم و روش های درمانی آن

بیماری رینود

نوعی بیماری وجود دارد که در آن خون در انگشتان دست، پا، بینی و گوش جریان نداشته یا محدود می شود. این بیماری، سندرم رینود نام دارد. این بیماری که به عنوان وضعیت ثانویه شناخته می شود، سبب منقبض شدن رگ های خونی در دست ها و پاها می شود. این انقباض ها، دوره هایی دارند که به آن ها وازواسپاسم گفته می شود. این بیماری با هیچ نوع بیماری زمینه ای مرتبط نیست و نوعی بیماری اولیه محسوب می شود. نشانه هایی که این بیماری ایجاد می کند نیز می تواند ناشی از شرایط مختلف زمینه ای باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا در خصوص این سندرم اطلاعات کافی را کسب نمایید.

بیش تر بخوانید : سندرم فیبرومیالژیا

سندرم رینود چیست؟

سندرم رینود که در زبان محاوره ای به آن پدیده رینود گفته می شود، می تواند ناشی از شرایطی همچون بیماری های خود ایمنی، آرتریت روماتوئید و یا سرمازدگی باشد. به این نوع وازواسپاسم، رینود ثانویه گفته می شود. این بیماری ناشی از کاهش جریان خون در ناحیه پاها و دست ها به دلایل مختلفی از جمله سرما، فعالیت های شدید سیستم سمپاتیک و احساسات آنی رخ می دهد.

انواع سندرم رینود

دو نوع از این سندرم وجود دارد که به شرح زیر است :

سندرم رینود اولیه

این نوع سندرم بیماری رینود که شایع ترین نوع آن است، در اثر یک بیماری پزشکی همراه نیست که به آن بیماری رینود نیز گفته می شود و احتمال اینکه خفیف باشد زیاد است. در صورتی که این بیماری خفیف باشد، بسیاری از افراد به دنبال درمان آن نمی روند، چرا که ممکن است به خودی خود درمان شود. شدت این نوع سندرم از سندرم ثانویه کم تر است و معمولا در سنین بین 15 تا 25 سالگی اتفاق می افتد.

سندروم رینود ثانویه

سندرم رینود ثانویه که پدیده رینود نان دارد، از جمله انواع این بیماری است که مشکل اساسی در پی دارد. درست است که این نوع نسبت به نوع دیگر رینود شایع نیست، اما باید جدی تر از نوع اولیه در نظر گرفته شود. رینود ثانویه معمولا مرتبط با بیماری های خود ایمنی است. در صورتی که بدن عملکرد خوبی در قبال ایمنی نداشته باشد و سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار گرفته و بافت ها و اندام ها دچار مشکل شوند، می گوییم رینود ثانویه رخ داده است. این نوع معمولا در سن حدود 40 سالگی از خود علائم و نشانه هایی را بروز می دهد.

چه عللی سبب سندرم رینود می شود؟

هنوز هم دقیقا مشخص نیست که سندرم رینود به چه دلیلی اتفاق می افتد، این در حالی است که علت های مختلفی برای آن حدس زده شده است. یکی از این علل می تواند سرما باشد، چرا که ممکن است برخی عروق بدن نسبت به سرما واکنش داشته باشد و سبب مختل شدن آن ناحیه شود.

از دیگر عللی که در این بیماری دخیل است، ژنتیک است.همچنین محدود شدن رگ های خونی نیز می توانند باعث به وجود آمدن این سندرم شوند.

استرس نیز از دیگر عوامل سندرم رینود است که می توان از آن یاد کرد.

علل سندرم رینود ثانویه

یک سری شرایط هستند که می توانند سندرم رینود ثانویه را سبب شوند. این علل عبارتند از :

آرتریت

ساختار متشکل از پلاکت ها که در عروق خونی وجود دارند را آترواسکلروزیس می گویند. دست و پای متورم شده که در اثر سندرم برگر در اثر عروق خونی اتفاق می افتد، رینود ثانویه را سبب می شود. فشار اولیه از یکی دیگر از علل ایجاد سندرم رینود می باشد.

سندرم کارپال تونل

سندرم کارپال تونل می تواند بر اثر فشاری که به اعصاب دست و پاها ایجاد می شود، به وجود بیاید. این کار می تواند احتمال ابتلا به سندرم رینود را بالا برد.

بیماری بافت پیوندی

کسانی که به بیماری پوستی اسکلرودرما دچار هستند، به بیماری رینود نیز دچار می شوند. این بیماری معمولا علائمی مشابه و مرتبط همچون سندرم شوگرن، آرتریت روماتوئید و لوپوس دارد.

حرکات تکراری و لرزش

افرادی که شغل یا سرگرمی‌های آن‌ها با انجام حرکات تکراری همراه است، مثل نواختن گیتار یا پیانو، بیشتر در معرض ابتلا به سندرم رینود هستند.

مصرف برخی داروها

داروهایی وجود دارند که می توانند در روند بیماری اثر بگذارند. از جمله این داروها می توان به داروهایی همچون ADHD، داروهای میگرن و سردرد، داروهایی مثل سرما خوردگی و شیمی درمانی اشاره کرد.

قرارگیری در معرض برخی مواد

در صورت استعمال دخانیات، عروق خونی باریک می شود و می تواند سبب بروز سندرم رینود شود. اگر افراد در معرض وینیل کلوراید نیز قرار گیرند، می توانند باز هم دچار این بیماری شوند.

برخی آسیب دیدگی‌ها

برخی آسیب ها و صدمه هایی همچون شکسته شدن مچ دست و جراحی های عمومی نیز می تواند سبب بروز این بیماری شود.

علائم و نشانه های سندرم رینود

سندرم رینود در اثر حملات برخی از بیماری ها و در اپیزودهای مختلف رخ می دهد. بر اثر ابتلا به این سندرم، ننمن است برخی از نواحی بدن تحت تاثیر این بیماری قرار بگیرند، اما شایع ترین نواحی که درگیر این بیماری می شوند، دست ها و پاها است. این بیماری در صورتی که خود به خود درمان نشود و تا مدت ها باقی بماند می تواند سبب بروز علائم زیر شود :

  • رنگ پریدگی و سفیدی پوست به دلیل عدم جریان خون در ناحیه آسیب دیده دست ها یا پاها
  • قرمزی و تورم و ناراحتی ناحیه آسیب دیده هنگام گردش خون و برگشت خون به نواحی مورد نظر
  • ایجاد زخم های پوستی و قانقاریا در موارد شدید زخم های پوستی
  • تجربه کردن علائم فقط با یک اتگشت پا و منتقل شدن حس آن دبه سار انذام ها و سپس انتقال به سایر اندام ها
  • مدت زمان چند دقیقه تا چند ساعت مدت حمله ها
علائم بیماری رینود

این نوع سندرم ابتدا انگشتان دست را تحت تاثیر قرار می دهد که هیچ علائمی از خود ندارند.

با این حال، اگر انگشت شست تحت تاثیر قرار گیرد، این می تواند نشان دهنده پدیده ثانویه رینود باشد. ثانویه همچنین ممکن است شروع به حرکت به سایر نواحی بدن مانند نواحی زیر کند:

  1. صورت
  2. گوش ها
  3. زانو
  4. نوک سینه ها
دکتر سارا جعفری فوق تخصص روماتولوژی در تبریز

دکتر سارا جعفری

فوق تخصص روماتولوژی
متخصص بیماری های داخلی

برچسب ها:
مقالات مرتبط
بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید یا همان بیماری که در بین عموم به عنوان روماتیسم مفصلی شناخته می شود، یکی از بیماری های بافت همبند...

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

بیماری هایی همچون ام اس و لوپوس هر دو سیستم ایمنی را درگیر می کنند که به آن ها مولتیپل اسکلروزیس می گویند. این دو بیماری...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اطلاعات تماس

connect-people شبکه‌های اجتماعی