علت های مختلفی برای درد کف پاها وجود دارد که از جمله آن ها می توان به بیماری هایی از جمله پارکینسون، آرتروز، بارداری، نقرس، پوکی استخوان و … اشاره کرد. یکی دیگر از عواملی که سبب درد کف پاها می شود، التهاب فاشیای پلانتار و یا همان التهاب تاندون کف پا است. لتهاب فاشیای پلانتار از شایع ترین مشکلات در ارتوپدی است. این رباط که بیش ترین فشار را در طول روز متحمل می شود، بسیار سریع تر از سایر رباط ها دچار استهلاک می شود و در نتیجه بیش ترین فشار و همچنین پارگی رباط را متحمل می شود. آسیب های وارد شده به این رباط می تواند سبب گرفتگی و درد ناحیه پاشنه پا شود.
التهاب فاشیای پلانتار چیست؟
فاشیا به معنای فیبرهای تاندونی اتصالی و پلانتار به معنای کف پا می باشد. افاشیای پلانتار در واقع رباطی است که مهم ترین وظیف آن حفاظت از قوس پا است و انگشتان پا را به پاشنه های پا متصل می کند. فاشیا پلانتار به نوعی همچون تارهای جذب کننده شوک هستند که نقش مهمی در حرکت و ثبات پا دارد. در زمان استراحت، فاشیا پلانتار کوتاه و حمع شده است، اما با کوچک ترین فشار بر روی آن، دچار گشیدگی می شود. در هنگام راه رفتن نیز کشش و انقباض دارد.
التهاب فاشیای پلانتار چه علائمی دارد؟
درد در ناحیه کف پاشنه پا و همچنین درد ناحیه میانی کف پا، از جمله رایج تریم مشکلاتی است که افرادی که به این مشکل دچار هشتند، از آن شکایت می کنند. معمولا این مشکل برای یکی از پاها به وجود می آید، اما امکان اینکه در هر دو پا نیز این مشکل رخ دهد، وجود دارد.
درد ناشی از التهاب فاشیای پلانتار، دردی است که به مرور زمان حاصل می شود. این درد در دو نوع حاد و مزمن می تواند باشد که به شکل سوزش در کف پا احساس می شود. این احساس درد و سوزش صبح ها بیش تر می شود. همچنین زمانی که فرد در حالت خوابیده و یا نشسته است، می تواند این درد را بیش تر حس نماید. در این حالت، بالا رفتن از پله ها برای فرد نیز سخت و دشوار می شود چرا که کف پاشنه دچار درد و گرفتگی است.
درد در این ناحیه ممکن است پس از انجام فعالیتهای بلندمدت، به دلیل افزایش تحریکپذیری و التهاب رباط، ایجاد شود. از همین رو افرادی که مبتلا به التهاب فاشیای پلانتار میباشند، در طول انجام فعالیت احساس درد نمیکنند و معمولاً درد پس از توقف فعالیت ظهور پیدا میکند.
تشخیص التهاب فاشیای پلانتار
برای تشخیص التهاب و گرفتگی پاشنه پا، پزشکان از روش های تشخیصی مختلفی استفاده می کنند. معاینه فیزیکی یکی از روش هایی است که پزشکان بر مبنای عدم وجود درد آن را انجام می دهند. در طول این معاینه فیزیکی با فشار آوردن بر روی فاشیای پلانتار، از بیمار خواسته می شود تا پاهای خود را باز و جمع کنند و مشخص شود که درد در این ناحیه کم تر است یا بیش تر.
در طول این معاینه، پزشکان می توانند متوجه این مساله شوند که آیا قرمزی و تورم در پاها وجود دارد یا نه! پزشکان با بررسی موارد زیر در بیماران می توانند به به ارزیابی قدرت عضلانی و سلامت عصبی آنها بپردازند :
- تعادل
- رفلکسها
- توان عضلانی
- لامسه و بینایی
- هماهنگی و تنظیم اعمال
بعضی از موارد همچون شکستگی استخوان را نمی توان با معاینه فیزیکی تشخیص داد و برای آن لازم است تا از تصویربرداری های که با اشعه ایکس صورت می گیرند، انجام شود، همچون MRI.
درمان التهاب فاشیای پلانتار
یک سری روش های خانگی برای درمان این بیماری وجود دارد که از جمله آن ها می توان به قرار دادن یخ بر روی ناحیه مورد نظر، استفاده از کفش های طبی، تجویز و استفاده داروهای ضد التهاب و … جزو اولین راه های درمان التهاب فاشیای پلانتار می باشند.
با تست کردن روش بالا و جواب نگرفتن از آن در کاهش درد، تزریق پی آر پی یا داروی کورتیکواستروئیدی توسط پزشک در محل مورد نظر در مطب پزشک می تواند موثر واقع شود.
برای تزریق دارو پزشکان می توانند از سونوگرافی برای اینکه تشخیص دهند بهترین موقعیت تزریق دارو چه زمانی است، استفاده کنند. پزشکان همچنین میتوانند از داروهای کورتیکواستروئیدی برای تزریق به پوست یا قوس پاها استفاده کرده و سپس با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف، باعث نفوذ دارو در بافت عضلانی شوند.
فیزیوتراپی یکی از اجزای کلیدی درمان التهاب فاشیای پلانتار میباشد که از طریق کشش این لیگامان و زردپی آشیل انجام میشود. کارشناسان فیزیوتراپی میتوانند با آموزش حرکات ورزشی که موجب تقویت عضلات ناحیه پایینی پاها میشوند، به تعادل راه رفتن و کاهش فشار برروی فاشیای پلانتار در پاها کمک کنند.
در صورت عدم کاهش درد و نتیجه نگرفتن از روش های درمانی بالا، باید پزشکان به ویو تراپی (ESWT) روی آورند. در این روش درمانی، بمباران فاشیای پلانتار به وسیله امواج صوتی باعث تحریک فرآیند التیام در رباط میشود. آثار جانبی استفاده از این روش درمانی میتوانند شامل موارد زیر شوند:
- بی حسی
- کبودی
- تورم
- درد
در حالت کلی استفاده از این روش درمانی در برطرف نمودن علائم التهاب فاشیای پلانتار زیاد موثر واقع نشده است. در صورتی که استفاده از روشهای درمانی خانگی و پزشکی در درمان این عارضه بی فایده بودند، گزینه بعدی برای درمان این بیماری عمل جراحی میباشد.
0 دیدگاه