پوست یکی از اعضای مهم بدن می باشد که نیاز به مراقبت زیادی دارد. اگر پوست آسیب ببیند بر روی زیبایی افراد تاثیر منفی میگذارد، و این خود باعث کاهش اعتماد به نفس می شود. بیماری های پوستی انواع مختلفی دارند. یکی از بیماری های پوست پسوریازیس می باشد که پسوریازیس مفصلی یکی از انواع این نوع بیماری است. در این مطلب اطلاعات مفید و جامعی در مورد بیماری پسوریازیس ارائه می گردد.
حتما بخوانید: درمان قطعی بیماری روماتیسم مفصلی چیست؟
پسوریازیس چیست؟
بیماری پسوریازیس (صدف پوستی یا صدفک) یکی از انواع بیماری های پوست می باشد که چندان شایع نیست. در این بیماری سیستم ایمنی فرد دچار مشکل شده به پوست حمله می کند و باعث بروز این بیماری مزمن می شود. علت اصلی این بیماری به ژنتیک و وراثت مربوط می شود. هر چند که پسوریازیس جز بیماری های شایع نمی باشد اما بروز آن مشکلات فراوانی را برای افراد ایجاد می کند. در حالت عادی روی پوست سلول های جدید تشکیل شده و سلول های مرده از پوست جدا می شوند. اما در این بیماری این گونه نیست. سلول های مرده خارج نمی شوند و سلول های جدید به طور غیر عادی رشد می کنند، در نتیجه باعث بروز بیماری پسوریازیس می شوند که در آن پوست، پوسته پوسته می گردد. خوشبختانه پسوریازیس واگیردار نمی باشد.
علائم بیماری پسوریازیس کدامند؟
این بیماری پوست علائم مختلفی دارد که برای هر فرد ممکن است علائم آن متفاوت باشند. به طور کلی علائم آن عبارتند از:
- ضخیم و شکسته شدن ناخن ها
- متورم و سفت شدن مفصل های بدن
- ایجاد خارش و سوزش شدید در پوست
- پوسته پوسته شدن پوست در نقاط مختلف بدن
- خشک شدن پوست به حدی که ممکن است دچار ترک و خونریزی شود.
انواع پسوریازیس کدامند؟
- پسوریازیس ناخن: این نوع بیماری در ناخن های دست یا پا دیده می شود. بروز این بیماری باعث تغییر رنگ و شکل ناخن می شود.
- پسوریازیس پلاکی (ولگاریس): شایع ترین نوع این بیماری پسوریازیس پلاکی می باشد. در این نوع بیماری لکه های قرمز و خشک در سراسر بدن ایجاد می شوند که ممکن است بزرگ یا کوچک شوند. این لکه ها گاهی با درد، خارش و سوزش نیز همراه هستند.
- پسوریازیس خالدار (قطره ای): علت اصلی این نوع بیماری باکتری می باشد. پسوریازیس خالدار مختص کودکان و نوجوان ها می باشد. در این نوع بیماری به دلیل عفونت ایجاد شده توسط باکتری ها لکه هایی مانند قطره ی آب در کل بدن حتی پوست سر ایجاد می شوند، که بیشتر آن ها بعد از مدتی از بین می روند.
- پسوریازیس معکوس (صدف پوستی): یکی از عواملی که باعث ایجاد این نوع بیماری می شود عفونت قارچی است. این بیماری که دارای لکه های خشک و پر چین و چروک است در قسمت های مختلف بدن مانند زیر بغل، باسن، زیر سینه، ران و … ایجاد می شود. تحرک زیاد و عرق کردن در این نواحی این بیماری را شدید تر و دردناک تر می کند.
- پسوریازیس پوست سر: این نوع بیماری که بر روی پوست سر ایجاد می شود، اگر گسترش پیدا کند تاثیر منفی بر روی موها می گذارد و حتی ممکن است سبب ریزش مو شود.
- پسوریازیس پوسته ای: این بیماری چندان شایع نیست. و معمولا بر روی دست و پا ایجاد می گردد. عوارض این نوع بیماری عبارتند از : درد در نواحی ایجاد شده، تب، لرز، اسهال و …
- پسوریازیس مفصلی (آرتریت): در این بیماری علاوه بر اینکه ممکن است پوست پوسته پوسته شود تاثیر زیادی نیز بر روی مفصل ها می گذارد. پسوریازیس مفصلی باعث متورم، دردناک شدن، خشکی، سفتی و آسیب جدی به مفصل ها می شود.
حتما بخوانید: بیماری آرتریت رومائید و علائم آن چیست؟
علت بروز بیماری پسوریازیس چیست؟
از آنجا که پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی می باشد، به نظر می رسد که ارتباط نزدیکی با گلبول های سفید و سلول هایی به نام T (با عوامل خارجی مانند عفونت ها و باکتری ها مقابله میکنند) داشته باشد. این گلبول ها و سلول ها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند. اما گاهی گلبول های سفید و سلول های T سلول های سالم پوست را با عوامل خارجی اشتباه می گیرند و به آنها حمله می کنند. در این صورت باعث رشد غیر عادی سلول های سالم می شوند. در نتیجه بر روی پوست لکه هایی ایجاد می شود، که با سوزش و خارش همراه هستند و ممکن است در قسمت های مختلف بدن دیده شوند. این اتفاق ممکن است زمان زیادی طول بکشد. نکته ای که اهمیت دارد این است که بیماری پسوریازیس مسری نمی باشد.
چه عوامل خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش می دهند؟
- سوابق خانوادگی و وراثت: وراثت نقش مهمی در انتقال این بیماری دارد اگر پدر، مادر یا هر دو ناقل یا دارای این بیماری باشند، احتمال زیادی دارد که بیماری را به فرزندان خود منتقل کنند.
- استرس: از آنجایی که پسوریازیس یک بیماری پوستی خود ایمنی می باشد. بنابراین داشتن استرس تاثیر منفی بر روی سیستم ایمنی می گذارد و باعث افزایش بروز این بیماری می شود.
- چاقی: تحقیقات نشان داده است که افزایش وزن و چاقی ارتباط مستقیمی با افزایش بیماری پسوریازیس دارد.
- استعمال دخانیات: سیگار کشیدن و مصرف سایر دخانیت میزان ابتلا به این بیماری پوست را افزایش می دهد و شدت آن را زیاد می کند.
- عفونت های ویروسی و باکتریایی: افرادی که دارای عفونت هایی همچون گلو درد یا بیماری HIV هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری پوست قرار دارند. همچنین این در افراد احتمال ابتلا به عفونت مفصلی (آرتریت عفونی) نیز بیشتر خواهد بود.
انواع درمان های بیماری پسوریازیس کدامند؟
هنگامی که علائم این بیماری را مشاهده کردید به هیچ وجه اقدام به خود درمانی نکنید. بلکه فورا به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پزشکان با بررسی ها و معاینه های مخصوص نوع بیماری را تشخیص می دهند و درمان مناسب آن را تجویز می کنند. البته نکته ای که وجود دارد این است که این بیماری پوست به طور صد در صد درمان نمی شود. اما می توان با روش های مختلف آن را کنترل کرد و مانع رشد آن شد.
درمان هایی که برای این بیماری ارائه شده اند شامل سه دسته می باشند، که عبارتند از:
در مورد علائم و درمان پوکی استخوان حتما بخوانید.
- درمان های موضعی: این درمان شامل انواع کرم ها و پماد هایی است که پزشک متخصص تجویز می کند تا بیمار بر روی پوست خود استفاده کند.
- نور درمانی: انواع خاصی از پرتوهای ماورا بنفش وجود دارند که برای از بین بردن بیماری پسوریازیس مورد استفاده قرار می گیرند. هنگام درمان با این روش پوست را در معرض آن اشعه قرار می دهند.
- درمان های هدفمند: در این نوع درمان با توجه به نوع بیماری پزشک داروهای خاصی برای بیمار تجویز می کند که ممکن است خوراکی یا تزریقی باشند.
کلام آخر
افرادی که دچار بیماری پسوریازیس هستند با رعایت کردن نکاتی همچون حمام روزانه، استفاده از مرطوب کننده ها، سیگار نکشیدن، کاهش وزن و …. می توانند به کنترل بیماری خود کمک کنند.
اگر در زمینه پسوریازیس مفصلی سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر سارا جعفری فوق تخصص روماتولوژی مطرح کنید.
0 دیدگاه