33309561(041)
تبریز، خیابان آزادی، مابین مارالان و گل گشت جنب بیمه تامین اجتماعی
(041)33309561
دکتر سارا جعفری » بیماری های مفصلی » سندرم فیبرومیالژیا؛ از علل و علائم تا درمان آن
مدت زمان مطالعه۵ دقیقه

سندرم فیبرومیالژیا؛ از علل و علائم تا درمان آن

علائم فیبرومیالژی

سندرم فیبرومیالژیا از جمله بیماری هایی است که درباره آن کمتر اطلاع رسانی شده است و کمتر کسی با آن آشنایی دارد. این بیماری از شایع ترین اختلالات عضلانی و اسکلتی است که بزرگسالان را درگیر خود می کند. از جمله علائم آن می توان به سردرد، خشکی و درد مفاصل، خستگی و اختلالات خلقی اشاره کرد. در این مقاله به طور کامل درباره علل و علائم این بیماری و روش های تشخیصی و درمانی آن صحبت کرده ایم. با ما در ادامه همراه باشید.

بیش تر بخوانید : سندرم مارفان

فیبرومیالژیا چیست؟

فیبرومیالژیا نوعی سندرم است که مزمن و بلند مدت بوده و در نقاط مشخصی با درد و سختی مفاصل همراه است. از دیگر علائم آن می توان به افسردگی . اضطراب اشاره نمود. این نشانه ها می تواند در بیماری های دیگر نیز وجود داشته باشد؛ ولی در صورتی این نشانه ها را می توان به بیماری فیبرومیالژیا نسبت داد که ارتباطی با بیماری مشخص و شناخته شده از بدن نداشته باشد. این بیماری سبب پراکنده شدن درد در سراسر بدن و مشکلات دیگری همچون خستگی و خواب همراه خواهد بود. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به دلیل پردازش آنرمال مغز، حساس تر از دیگران هستند.

علائم فیبرومیالژیا

از مهم ترین نشانه های این بیماری، همانطور که در بالا نیز ذکر شد، خستگی، خواب و درد خواهد بود.

خستگی

خستگی یکی از نشانه های این بیماری است که برخی اوقات در تمام کل روز، فرد اخساس خستگی مفرط می کند. در صورت داشتن فعالیت بدنی زیاد، این خستگی نیز افزایش می یابد. برخی حتی چنان خستگی دارند که می گویند من ضعیف تر از آنی هستم که بتوانم از چنین کار کوچکی بربیایم.

درد

از مهم ترین علائمی که فیبرومیالژی ایحاد می کند، احساس درد و ناراختی است. این دردها در سراسر بدن گسترش می یابد. در صورت سرد شدن هوا و مرطوب بودن آن، اضطراب و استرس و بدخوابی شدیدتر می شود. برای اینکه همچون ع این درد را مشخص کنیم؛ باید از اصطلاهاتی نظیر بیماری های گنگ و دردهای فرورونده (مثل فرو رفتن سوزن در بدن) و دردهای ضربان دارئ و نافذ و همچنین سوراخ کننده و دارای سوزش استفاده می کنند.

بیش تر بخوانید : روماتیسم در کودکان

خستگی با انجام فعالیت بدنی شدیدتر و حادتر می شود و همین سبب می شود تا بسیاری از بیماران بگویند، من از آنچه که می بینید ضعیف تر هستن من ضعیف تر از آن هستم که بتوانم کوچکترین کاری انجام دهم. برای بیان خستگی از اصطلاحات من همیشه خسته‎ام، همیشه حالت کوفتگی دارم، من انرژی ندارم استفاده می‎کنند.

اختلال خواب

اختلال خواب جزء علایم شایع بیماری فیبرومیالژی است. بیمارانی که خستگی صبحگاهی آن‎ها بیشتر است از اختلال بیشتری در خوابیدن رنج می‎برند که به آن‎ها بدخواب گفته می‎شود. درد و حالت خشکی خصوصا در هنگام صبح و گاهی عصرها وجود دارد.

فیبرومیالژیا چگونه ایجاد می‌­شود؟

شکل گیری این نوع سندرم، هنوز هم مشخص نیست، ولی در حالت کلی می توان آو را به دسته دهایی تقسین بندی کرد. دسته ها شامل موارد زیر است :

  • سیسم عصبی مرکزی
  • سیستم غیر ارادی

عوامل دیگری که سبب بروز ز این سندرم می شوند، به شرح زیر است :

  • محرک های خارجی
  • هورمون ها
  • دستگاه ایمنی

دستگاه عصبی مرکزی

این دستگاه می تواند با استفاده از حساسیتی که دارد، درد و شدت را تشخیص دهد. این دستگاه

: میزان حساسیت این دستگاه، تعیین کننده‌‌ی میزان درک ما از درد و شدت آن است. برای این منظور، دستگاه عصبی مرکزی از راه‌ها و روش‌هایی استفاده می‌کند که نارسایی آنها می‌تواند منجر به فیبرومیالژیا شود.

تشخیص فیبرومیالژیا

تشخیص این بیماری کمی دشوار است، چرا که علائم آن در رادیوگرافی و سایر آزمایش ها نظیر آزمایش خون قابل رویت نیستند. خانم هایی که چرخه قاعدگی سنگین و دردناکی را تجربه می کنند، مشکل هورمونی طبیعی ندارند.

این بیماری درد زیادی را در مفاصل به همراه دارد. این درد تقریبا سه ماه یا بیش تر قبل از تشخیص قابل حس است. متخصص روماتولوژی قبل از تشخیص، دیگر احتمالات این بیماری را رد می کند

انتقال دهنده­‌های عصبی: مولکول‌هایی هستند که پیام­‌های شیمیایی را بین سلول­‌های عصبی منتقل می­‌کنند. نقش انتقال‌دهنده­‌های عصبی بسیار پیچیده است. تغییرات در میزان انتقال‌دهنده‌های عصبی می­‌تواند به آشکار شدن نشانه‌­های این سندرم کمک کند.

هورمون­‌ها: مولکول­‌های انتقال‌دهنده‌­ای هستند که در جریان خون رها می‌­شوند تا پیام‌­ها و دستورات متنوعی را بین بخش‌­های مختلف بدن ما انتقال دهند. احتمال مشاهده اختلالات هورمونی در بیماران مبتلا به سندرم فیبرومیالژیا زیاد است. به عنوان مثال، مشاهده شده که چرخه روزانه هورمون رشد در افراد مبتلا به این سندرم می­‌تواند نامنظم باشد.

اختلالات خواب: به کاهش کیفیت خواب گفته می­‌شود که شامل کاهش زمان خواب، عمق خواب و بیدار شدن­‌های متوالی می­‌باشد. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا معمولاً از مشکلات خواب شکایت دارند.

عوامل وراثتی (ژنتیک): این عوامل نقش پیچیده ای در بروز سندرم فیبرومیالژیا دارند.

جنبه­‌های روانی: مطالعات نشان می­‌دهند که مشکلات روانی به بروز فیبرومیالژیا دامن می‌زند. اختلالات روانی در میان افرادی که درگیر فیبرومیالژیا هستند در مقایسه با بیمارانی که از دیگر بیماری­‌های روماتولوژیک شکایت دارند، بیشتر است.

دکتر سارا جعفری فوق تخصص روماتولوژی در تبریز

دکتر سارا جعفری

فوق تخصص روماتولوژی
متخصص بیماری های داخلی

برچسب ها:
مقالات مرتبط
بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید

بیماری آرتریت روماتوئید یا همان بیماری که در بین عموم به عنوان روماتیسم مفصلی شناخته می شود، یکی از بیماری های بافت همبند...

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

تفاوت بیماری ام اس و لوپوس

بیماری هایی همچون ام اس و لوپوس هر دو سیستم ایمنی را درگیر می کنند که به آن ها مولتیپل اسکلروزیس می گویند. این دو بیماری...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اطلاعات تماس

connect-people شبکه‌های اجتماعی